DIET

DIET

 

Peruntukan Diet Harian yang disarankan atau Recommended  Dietary Allowances  ialah jadual yang menunjukkan saranan berkaitan jumlah nutrient yang perlu diambil setiap hari  oleh individu yanag sihat mengikut umur , jantina , ibu mengandung dan  ibu yang menyusu.

Pengiraan nilai tenaga dalam makanan

Tenaga ialah kuasa untuk melakukan  sesuatu kerja . Makanan yang megadungi karbohidat , lemah dan protein adalah sumber tenaga untuk melakukan aktiviti fizikal dan dan biokimia. Tenaga disukat dalam unit Joule ( J ) atau unit kalori

( k ). Satu kilokalori ialah jumlah haba yang diperlukan untuk menaikkan suhu satu kilogram air sebanyak 1C.

 

Jadual persamaan unit kalori dan joule

I kalori ( kal ) 4.184 joule ( J )
I kilokalori ( kkal ) 4184 J
1 kilokalori 4.184 kilojoule (kJ)
1000 kkal 4.184 megajoule ( MJ )

Semasa membuat pengiraan nilai tenaga makanan , maklumat berikut perlu diketahui iaitu :

  • Nutrien yang membekalkan tenaga ( karbohidrat , lemak dan protein )
  • Nilai tenaga yang diperolehi daripada setiap gram nutrient tesebut. Nilai tenaga bagi setipa nutrient adalah berbeza beza.

Jadual nilai tenaga bagi setiap gram nutrien.

  Bagi setiap gram  

Karbohidrat

Lemak

Protein

4 kkal atau 17 kJ

4 kkal x 4.184 kJ

=16.736 kJ

=17 kJ

9 kkal atau 38 kJ

9 kkal x 4.184 kJ

=37.656 kJ

=38 kJ

4 kkal atau 17 kJ

4 kkal x 4.184 kJ

=16.736 kJ

=17 kJ

Leave a comment