DIET
Peruntukan Diet Harian yang disarankan atau Recommended Dietary Allowances ialah jadual yang menunjukkan saranan berkaitan jumlah nutrient yang perlu diambil setiap hari oleh individu yanag sihat mengikut umur , jantina , ibu mengandung dan ibu yang menyusu.
Pengiraan nilai tenaga dalam makanan
Tenaga ialah kuasa untuk melakukan sesuatu kerja . Makanan yang megadungi karbohidat , lemah dan protein adalah sumber tenaga untuk melakukan aktiviti fizikal dan dan biokimia. Tenaga disukat dalam unit Joule ( J ) atau unit kalori
( k ). Satu kilokalori ialah jumlah haba yang diperlukan untuk menaikkan suhu satu kilogram air sebanyak 1C.
Jadual persamaan unit kalori dan joule
I kalori ( kal ) | 4.184 joule ( J ) |
I kilokalori ( kkal ) | 4184 J |
1 kilokalori | 4.184 kilojoule (kJ) |
1000 kkal | 4.184 megajoule ( MJ ) |
Semasa membuat pengiraan nilai tenaga makanan , maklumat berikut perlu diketahui iaitu :
- Nutrien yang membekalkan tenaga ( karbohidrat , lemak dan protein )
- Nilai tenaga yang diperolehi daripada setiap gram nutrient tesebut. Nilai tenaga bagi setipa nutrient adalah berbeza beza.
Jadual nilai tenaga bagi setiap gram nutrien.
Bagi setiap gram | ||
Karbohidrat |
Lemak |
Protein |
4 kkal atau 17 kJ
4 kkal x 4.184 kJ =16.736 kJ =17 kJ |
9 kkal atau 38 kJ
9 kkal x 4.184 kJ =37.656 kJ =38 kJ |
4 kkal atau 17 kJ
4 kkal x 4.184 kJ =16.736 kJ =17 kJ |